Uitgesteld kijken

Vanaf 1 januari 2008 rapporteert SKO over het uitgesteld kijken. Dit betreft het kijken naar televisiecontent via het televisiescherm op een ander moment dan waarop deze programma's werden uitgezonden. Dit kan op verschillende manieren. Het kan gaan om 'bijna live' kijken, dat wil zeggen verder kijken na een korte onderbreking. Maar ook het kijken naar een film die weken daarvoor op de harddisk is opgeslagen of het kijken naar een programma 'on demand' via de settopbox of de connected tv zijn vormen van uitgesteld kijkgedrag.

Het terugkijken op de dag van uitzending of het terugkijken in één van de 6 opvolgende dagen wordt in de prestaties van de zender meegerekend.

De kijkcijfers zijn pas na zeven dagen definitief. Een definitief kijkcijfer wordt ook wel TV Zendertotaal genoemd. Het kijkgedrag dat wordt gerapporteerd in het TV Zendertotaal omvat al het kijkgedrag naar een zender dat tijdens de uitzending en uitgesteld binnen zes dagen na de uitzenddag heeft plaatsgevonden.

Om dagelijks te kunnen rapporteren hoe de programma's van de voorgaande dag zijn bekeken, publiceert SKO elke dag kijkcijfers over de Uitzenddag (KDU). Deze omvatten de kijkcijfers tijdens de uitzending en het uitgesteld kijken op de uizenddag. Een kijkcijfer van de uitzenddag is een tijdelijk resultaat. De definitieve kijkcijfers (TV Zendertotaal) zijn zes dagen later bekend.

Lees meer over trends in uitgesteld kijkgedrag in de brochure Van Live naar Later: 10 jaar uitgesteld kijken.


© 2023 Stichting KijkOnderzoek