Over Retourpad data

Een settopbox (STB) systeem is in staat om zaken vast te leggen die gebeuren tijdens het gebruik ervan door televisiekijkers. Dat gaat via het zogenaamde retourpad. Deze data (RPD-data) zouden in de toekomst op een aantal manieren bij kunnen dragen aan het tot stand komen van kijkcijfers:

 

  • RPD-data als registratiedata, naast de kijkcijfers uit het SKO panel. Het binnen een grote groep huishoudens vastleggen van inschakelgedrag van zenders kan betrouwbare inzichten geven in het zenderrepertoire binnen een selectie van de Nederlandse bevolking, namelijk diegenen die beschikken over een bepaald type digitale ontvangstmogelijkheid met retourkanaal
  • Een hybride toekomst; data uit miljoenen settopboxen en profielen uit SKO-paneldata

 

Op dit moment zijn kijkcijfers gebaseerd op zeer betrouwbare paneldata. In het televisielandschap zien we echter een grote toename van het aantal te ontvangen zenders. Met name op dat vlak zou op een gegeven moment de vraag kunnen ontstaan naar nog meer schaalgrootte in de registratie. Hier zou STB-registratie een plek kunnen krijgen. Schaalgrootte verkleint de marges op de cijfers van kleine of doelgroepspecifieke zenders.

 

  • Door deze informatie vast te leggen en na validatie te combineren met de panelinformatie uit het kijkonderzoek voor publieksprofielen zou op zeer grote schaal betrouwbare kijkinformatie tot stand kunnen komen voor digitale/thematische zenders
  • Het op deze manier verwerken van RPD-data zou voor distributeurs de mogelijkheid bieden om inzicht te krijgen in het kijkgedrag van hun abonnees, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt voor BSkyB in het Verenigd Koninkrijk voor aanbodoptimalisatie
  • Naast het grootschalig vastleggen van kijkgedrag kan met RPD-data op termijn wellicht vastgelegd worden wat kijkers nog meer doen dan televisiekijken. Hiertoe zouden in de settopbox alle acties gelogd moeten worden. Zo kan inzicht verkregen worden in het gebruik van EPG/Red Button applicaties en VOD-services (zowel PVR alsook via database aanbieder)

 

Vastleggen en klaar?

 

De (internationale) praktijk leert dat data uit settopboxes niet 100% direct bruikbaar zijn als kijkcijfers. Het is ruw materiaal waar met regels nog valide data van gemaakt dienen te worden. Issues die een rol spelen zijn o.a. de volgende:

 

  • Staat de TV (nog) wel aan?
  • Zit er wel iemand te kijken? En zo ja, wie?
  • Wat gebeurt er op andere toestellen in huis? En is er ook nog analoge ontvangst of ontvangst via DVB-T in hetzelfde huishouden?

 

Voor dit soort data te gebruiken zullen zijn als kijkdata dienen deze dus bewerkt te worden.

 

Voor meer informatie over RPD-data kunt u contact opnemen met SKO via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020-6414333